Brabantse Kampioenschappen outdoor 2018: Heet, heter heetst

...en dan nu de weersverwachting voor 28 en 29 juli. Dat was een zin die de organisatie met grote belangstelling volgde. Al twee weken leek het erop dat we het heetste weekend in eeuwen zouden beleven. Ruiters en begeleiders werden steeds zenuwachtiger, gaat het door, wat gaat de organisatie doen?

Op dinsdagavond 24 juli werden er knopen doorgehakt, en met succes.

Met het dierenwelzijn voorop heeft de organisatie gekozen voor een wedstrijd waarbij elk paard slechts één keer in actie hoefde te komen. Geen overkamping, geen springwedstrijd over 2 manches, geen barrage maar een diervriendelijk kampioenschap.

Die aanpak kon rekenen op zeer positieve reacties. Natuurlijk is het spannender om door overkamping tot een kampioen te komen en is een springwedstrijd nog attractiever met een barrage maar met 40 combinaties in een dressuurring en 3 jury’s en een 2 Fase parcours hebben we een mooi kampioenschap beleeft.

Gelukkig viel het met de temperatuur mee dit weekend. De 30 graden werd net niet aangetikt en daardoor was het een fantastische dag voor ruiters en de paarden.

Zaterdag, ponydag

Zaterdag 28 juli was de dag dat de pony’s acte de presence gaven. Met een omgebouwd programma betekende dat extra drukte in de vroege ochtend, maar bleek ook veel gezelligheid in de vroege ochtend. De temperatuur was eindelijk weer eens onder de 25 graden en er kwam zelfs een spatje regen naar beneden. Iets waar niemand over klaagde, sterker nog… een verkoelend buitje was een zegen.

Om 8 uur exact ging het programma van start. Tientallen dressuur ringen vulde zich met ruiters en amazones die er zichtbaar klaar voor waren. Ook in de springringen klonk het belsignaal voor de eerste deelnemers.

Op een fikse bui in de middag na was de zaterdag meer dan geslaagd te noemen.

De prijsuitreikingen op het cérémonie protocolaire podium was een plek waar het geregeld vol stond met winnaars, fans en fotograferende vaders, moeders, opa’s en oma’s.
Ondanks een compleet omgegooid programma, een geslaagde zaterdag.

Uniek voor Nederland

De Brabantse Kampioenschappen 2018 in Stevensbeek hadden een primeur. Voor het eerst was er een heus Para dressuur kampioenschap met een echte Brabantse Kampioene.
Lisanne Brooymans uit Oudenbosch met haar paard Derwisj was de allereerste Para Kampioene van Brabant. Wat ons betreft maken we er een traditie van.

Het publiek genoot zichtbaar van de paradressuur. Een volle tribune en applaus na afloop toverde de geconcentreerde amazone om tot stralend paardensport winnaars.

Paarden op zondag

Zondagochtend klokslag 8 uur ging het programma van start. Ook deze dag was met een uur vervroegd. Voor een “brede provincie” als Noord-Brabant heeft dat nogal wat impact. Stevensbeek ligt zo ongeveer op het meest oostelijke punt van de provincie en als je dan als deelnemer vanuit Bergen op Zoom moet komen ben je zomaar 2 uur en 160 KM onderweg. Petje af voor alle deelnemers die perfect op tijd aan de start verschenen. Brabant is trots op het altijd weer sterke en constante deelnemersveld.

Het weer op zondag was nog een stukje vriendelijkers dan op zaterdag. Kregen we op zaterdag nog een fikse bui te verduren, de zondag was met wat bewolking een zeer aangename dag. Onder de 30 graden, prachtige paardensport op alle dressuur en spring terreinen en demonstraties en animatie in het strodorp. De organisatie had er veel werk van gemaakt om het aanwezige publiek te vermaken. Wat door het wijzigen van het programma ook nieuw was, was de huldiging van springruiters op het podium. Normaal zijn de springruiters gewend te paard de prijzen en felicitaties in ontvangst te nemen, maar omdat het uitgangspunt was dat elk paard maar 1 keer in actie zou komen werd ook de huldiging aangepast. Een springruiter die Brabants kampioen wordt moet minstens de waterbak van dichtbij zien… toch? Nou, de waterbak was een onderdeel van de huldiging. Vrienden en collega’s van de winnaars wisten de weg naar de waterbak wel te vinden. Sterker nog, sommige ruiters waren al in de waterbak geweest voordat ze op het podium verschenen.

Fantastische paardensport

Terugkijkend op het weekend van 28 en 29 juli 2018 kunnen we nagenieten van prachtige paardensport. Van aanstormende dressuur- en spring talenten tot paradressuur we zagen het in Stevensbeek. Dankzij meer dan 100 vrijwilligers die keihard hebben gewerkt om er een feest van te maken. De rest van Nederland mag gerust een beetje zenuwachtig worden als de Brabantse ruiters en amazones van start gaan op de Hippiade in Ermelo.

Kijk hier voor alle uitslagen.

Foto's Foto4U.nl

Geplaatst op: